Norwaste feiret ettårsdag 11. juni 2020 på S/S Vega
Bildet viser malin og ingrid ved feiring av ettårsdag på vega. Dette var det ryddigste bildet vi hadde.
Norwaste feirer ettårsdag på S/S Vega 11. juni 2020
11. juni feiret Norwaste ettårsdag på miljøskuta S/S Vega, med Plastic Revolution Foundation, Quantafuel, Katapult Ocean og Samfunnsbedriftene på blokken.

Norwaste feiret ettårsdag på miljøskuten S/S Vega med engasjerte taler, upåklagelig vær og humøret på topp

Det var en glede å treffe gode kollegaer og samarbeidspartnere under blå himmel på S/S Vega for feiring av 1-års dag. Norwaste stilte med mat og drikke, smittevern og et uformelt, men engasjerende program fra noen av de mest sentrale aktørene fra norsk sirkulærøkonomi. 

Galleri

Henrik Lystad fortalte om noen av de viktigste prosjektene Norwaste har brynet seg på i sitt første år. Blant prosjektene er:

  • Pyrolyse av plast, verdikjedeutvikling og kvalitetssikring av råvare
  • Prosjekter rettet mot biologisk nedbrytbar plast
  • Strategi, næringsutvikling og utredninger for kommunale avfallsselskaper 
  • Engangsplast: sekretær for regjeringsoppnevnt arbeidsutvalg
  • Farlig avfall: sekretæroppgaver for regjeringsoppnevnt ekspertutvalg 
  • Kompost og dyrkingsmedier: Utredning for Miljødirektoratet på torvfrie råvarer til dyrkningsmedier

Han presenterte også de to nye tilskuddene til Norwaste siden forrige seilas: Ingrid Salmi og Sigvart Eggen.

Nestemann i bresjen var Erik Solheim fra Plastic Revolution. Han fortalte om plastprosjektet i Ghana og roste Norwaste’s Bjørn Kopstad opp i skyene for hans innsats og evne til å forene norske ambisjoner med Ghanesisk arbeidsliv i piloten for pyrolyseanlegget som skal materialgjenvinne lokalt plastavfall. Han trakk tråder også mellom håndtering av Covid-19 utbruddet og håndtering av avfallsproblematikk, hvor effektiv en sterk regjering kan være når man står ovenfor en krise.

Quantafuels Idar Alvestad fortalte om pyrolyse som en løsning som muliggjør kjemisk materialgjenvinning av plastmaterialer, et svar på det voksende utfordringen med plastavfall som utgjør en trussel for flora og fauna verden over. De presenterte avtalen med Geminor for materialgjenvinning av 20 000 tonn plastavfall årlig!

Ingrid Kylstad i Katapult Ocean fortalte hvordan de fungerer som finansielt støtte for start-ups som satser på bærekraftig utvikling innen det grønne skifte, og hvordan grønne investeringer har blitt et selvstendig finansielt produkt. 

Øivind Brevik fra Samfunnsbedriftene kom med kraftfull retorikk: Produsenter tar ikke ansvar. Dette illustrert ved eksempler på produkter som bruker misvisende merking om mulighet for materialgjenvinning. Produsenter er dørvokterne inn til materialgjenvinning, og de må minnes på at døren skal opp. Øivind oppfordret: Vær gjev produsenter. Teknologien og kunnskapen til å lage resirkulerbar emballasje er på plass, nå må den taes i bruk.

Norwaste takker for en lærerik og hyggelig ettermiddag. Vi ser frem til videre samarbeid – men først er det sommer.

Flere
artikler

nb_NONO